http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Akár 1,5 milliós támogatást kaphat elektromos autóra!

2017. október 02. | hétfő

Bővítik az elektromos autók vásárlásának támogatását, továbbá adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében. A jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ.

Új, elektromos autókból álló flottával bővült a napokban az ELMŰ-ÉMÁSZ. A környezetbarát autók átadásán Lepsényi István elmondta, hogy jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ. - Az eddigi pályázókon túl ügyvédi irodák, egyéni ügyvédek is igénybe vehetik a támogatást - közölte a kormany.hu szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és a szabályozásért felelős államtitkára. A kabinet folytatja a direktösztönző programot, így a támogatáshoz a következő évre is rendelkezésre állnak a szükséges források, emellett támogatni fogják az elektromos taxik vásárlását és üzemeltetését, valamit az elektromos carsharing (közösségi használatú autó) további terjedését. Mivel kedvezőek voltak az üzemeltetési tapasztalatok, bővül az állami elektromosautó-flotta, a beszerzéshez az önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek is csatlakozhatnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott, illetve kiírt pályázat keretében a kedvezményezetteknek (például magánszemély, egyéni vállalkozó stb.) lehetőségük van vissza nem térítendő támogatás igénylésére elektromos gépkocsi vásárlása esetén. A támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bruttó eladási ár 21 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint. Ezzel kapcsolatosan az e-Mobil Elektromobilitás Nonprofit Kft. honlapján (www.e-mobi.hu) található bővebb információ.

A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti „környezetkímélő gépkocsi”

ezen felül gépjárműadó-, cégautó adó-, regisztrációs adó- és átírási illetékmentes. Számos önkormányzat területén a zöld rendszámmal rendelkező autók ingyen parkolhatnak. Korábban a kormány illetékesei azt nyilatkozták, hogy a kabinet tervei szerint harmincezer elektromos autót helyeznek forgalomba 2020-ig.

A tervek szerint 80 kilométerenként épülnek nagy teljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások a fontosabb főútvonalak mentén és normál töltők a célállomásoknál, az önkormányzatok pedig 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek új elektromos töltőállomásokat, így az ország teljesen átjárható lesz elektromos autókkal. Eddig 535 millió forint értékben 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá.

Lepsényi István hangsúlyozta: 2016-ban 2 milliárd forintot biztosítottak a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására, mostanáig több mint 700 millió forint értékben közel 500 támogatásról döntöttek, a pályázók között a tavalyi 30 százalékról 42 százalékra emelkedett a magánszemélyek aránya.

A magyar jogrendben 2015 július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és 2015 szeptembertől elérhető a zöld rendszám.

vissza