http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Helyi cégek a fenntarthatóbb jövőért

2017. október 14. | szombat

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a környezettudatosság iránt, mindennapi tevékenysége során is kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra. Körképünkben a fenntarthatóság mellett elkötelezett Fejér megyei cégeket szólaltattuk meg, melyek profiljukkal, termékeikkel, szolgáltatásaikkal szintén hozzájárulnak az élhetőbb, fenntarthatóbb jövő biztosításához.

Minárovits Márton, ügyvezető, Albacomp RI

„Az élhetőbb holnap számomra azt jelenti, hogy úgy tudjunk fejlődni az élet bármely területén, hogy az ökológiai lábnyomunk eközben lehetőleg csökkenjen a jelenlegihez képest. Nekem egyébként ez a fogalom elsőként a fenntarthatóságot juttatja eszembe, azt a felelősségünket, hogy gazdasági/társadalmi tevékenységünkkel hatással vagyunk az utókorra is. Meggyőződésem, hogy olyan apró dolgokkal is tehetünk az élhetőbb holnapért, mint például a szelektív hulladékgyűjtés vagy a gyermekeink arra nevelése, hogy ne folyassák feleslegesen a vízcsapot. Azt gondolom, hogy a technológiák jelentős része egyébként – nem véletlenül – a fenntartható fejlődés egyik alappillérének számító energiahatékonyság irányába halad: az elektromos autók, az önvezető járművek, az energiatárolás megoldásába fektetett dollármilliárdok vagy a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű alkalmazása is ezt támasztja alá.” – mondta Minárovits Márton, az Albacomp RI Kft. ügyvezetője. Az Albacomp Cégcsoport új technológiájú napelem fejlesztéshez igénybe vett közvetlen brüsszeli (H2020 KKV Eszköz) pályázati támogatást is. „A megújuló energiaforrások elterjedésének támogatására irányuló törekvés kimutathatóan jelen van mind a hazai, mind pedig a direkt EU-s pályázati rendszerben. Az új típusú napelem fejlesztésére beadott pályázatunk erős témával és megfelelő kidolgozottsággal rendelkezett, ami az értékelésben is visszaköszönt. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy ez a pályázati rendszer "földi halandók" számára nagyon nehezen elérhető. Az összeállítandó pályázat szellemisége némileg különbözik a hazaitól, de alapvetően maga a pályázat struktúrája rokon a hazaival. A pályázati kiírás, útmutatók elérhetősége, abból az informatív részek megtalálása és mindennek a gyakorlatban való alkalmazása okozta nehézségek miatt viszont véleményünk szerint csak tapasztalt szakember iránymutatásával van lehetőség sikeres projektjavaslatot összeállítani.

 

Jüllich Ádám, elnök, Jüllich Glas Holding Zrt.

„Társaságunk a kezdetek óta elkötelezett híve annak, hogy a jövő nemzedékei egy emberibb, tisztább környezetben éljenek. Ennek érdekében kiemelt figyelmet szentelünk a környezettudatos gondolkodás integrálásának. Többek között szelektív hulladékgyűjtéssel, megújuló energiák felhasználásával, programok szervezésével kívánjuk felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, illetve a racionális gondolkodásra.” – mondta Jüllich Ádám, a Jüllich Glas Holding Zrt. elnöke arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mit jelent számára az élhetőbb holnap. Hozzátette, az elmúlt 5 évben jelentősen megnőtt, és folyamatosan emelkedik a megújuló energiát használó magánszemélyek, társaságok száma. Elsősorban napelem beruházások történtek, illetve ebben gondolkodnak a fogyasztók. Felismerték, hogy az egyik legtisztább, legelérhetőbb forrás a napból nyerhető energia, mely mindamellett, hogy segít a szén-dioxid kibocsájtás csökkentésében, jelentősen csökkenti a felhasználók rezsiköltségeit is. „A Jüllich Glas Holding Zrt. 2011. októberében kezdte meg a napelemgyártást Székesfehérváron. Örömmel mondhatom, hogy az érdeklődés azóta is töretlen a Magyar termékek iránt.  Nem csak napelem panelekkel, hanem komplex szolgáltatással állunk ügyfeleink rendelkezésére. Jelenleg évi 20 MW-os kapacitással rendelkezünk, de természetesen folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig innovatív termékekkel bővítsük palettánkat.” – foglalta össze a megújuló energiák hasznosításában rejlő üzleti lehetőségeket az elnök. Átlagemberként, családi ház építése előtt sokan félve mernek belevágni passzív ház felépítésébe, napelem, napkollektor telepítésébe. Pedig egy jól kivitelezett rendszerrel csak nyerhetünk, derült ki Jüllich Ádám szavaiból. „Mindenképpen érdemes ezekben a technológiákban gondolkodni. A tendencia azt mutatja, hogy a napkollektorok kissé háttérbe szorultak a napelemek mögött, köszönhetően annak, hogy a hálózatra visszatáplálás megkönnyíti az energia tárolását, illetve jelentős mértékben csökkentek a napelemes rendszerek bekerülési költségei is. Egy jól megtervezett, kivitelezett rendszerrel ténylegesen elérhető a „nulla” forintos rezsi, mely akár több százezer forintos megtakarítást jelenthet évente.      Fontos szempont a megtérülési idő is, mely azonban elég összetett kérdés, de akár 6-8 éves megtérülés is elérhető.

Nagy István, fejlesztési igazgató, Nagy és Társa Kft.

„Mint cégirányító vallom, hogy tervezni, stratégiát alkotni csak hosszabb távra érdemes. Túl a rövid távú gondolkodás csapdáján, a fenntarthatóság fontos tényezővé válik, hiszen jelentős eleme az élhető holnap ígéretének. Nemcsak magam, mint vezető, de a Nagy és Társa Kft. dolgozói, valamint a gazdasági társaság tevékenysége összességében is elkötelezett híve annak az eszmeiségnek, hogy a ma elérhető valamennyi hatékony eszközökkel törekedjünk a fenntartható magatartásra.” – nyilatkozta a Gazdasági Kalauz olvasóinak Nagy István, a Nagy és Társa Kft. ügyvezetője. Mondok példákat – folytatta. Villamos energia igényünket teljes egészében napelemes rendszerrel termeljük meg. Telephelyünk hőszigetelésével a fűtési energia felét takarítjuk meg, illetve a CO2 kibocsájtásunkat így megfeleztük. Hatékony T5 és LED világítást alkalmazunk tovább csökkentve CO2 lábnyomunkat. Szelektív hulladékgyűjtést alkalmazunk külön gyűjtve a műanyagot, papírt és fémet. A szerves hulladékot komposztáljuk. „Kifejlesztettünk egy ügyintéző E-triciklit, amit napenergiával „töltünk”. Ennek „téliesítése” folyamatban van, de dolgozunk az első E-autón is, az E-triciklit pedig már eladásra is gyártjuk. Immár fél évtizede telepítünk napelemes rendszereket. A megyében vélhetően a miénk az egyetlen hálózattól függetlenül működő rendszer, amely egy villamos hálózattól sok kilométerre működő telephelyen nyújtja a villamos áramellátás kényelmét. Az idén azt tapasztaljuk, hogy a napelemes rendszerek iránt megélénkült a kereslet. De az egyéb megújulók (napkollektorok, napelemmel támogatott villamos fűtés és E-autó, hőszivattyúk) iránti érdeklődés is növekedni látszik. Magam részéről az E-tricikli és E-autó fejlesztését leszámítva javasolom valamennyi KKV számára az általunk felsorolt és kipróbált intézkedések alkalmazását. Ezek viszonylag könnyen alkalmazható módszerek és reális pénzügyi hozadékai vannak. Ezeken túl nagyon fontosnak tartom, hogy a KKV-k az energia gazdálkodás és –racionalizálási tevékenységük során legalább a törvényi szabályozás szerint vegyék igénybe szakértők támogatását. Ennek támogatására energetikai szakreferensi és energetikai auditori tevékenységet szolgáltatunk.” – foglalta össze tevékenységüket Nagy István. 

vissza