http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

2035-től betiltanák a fosszilis üzemanyagú új autók értékesítését

2022. június 13. | hétfő

Európai Parlamentben megszavazták azt a javaslatot, amely 2035-től gyakorlatilag betiltaná az új benzines és dízel autók értékesítését az Európai Unióban.

 

Tavaly júliusban tette közzé az Európai Bizottság az úgynevezett "Fit for 55" uniós klímacsomagot, amely a 2030-ra elérendő 55 százalékos kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatos részletesebb szabályokat tartalmazta. Az EU ugyanis 2050-re szeretné elérni a klímasemlegességet, amihez szükséges a korábbi szintek emelése, szigorítása. Így többek között kiderült az is, hogy a brüsszeli döntéshozók betiltanák a benzines és dízel autók értékesítését 2035-től.

Ezt megelőzően pedig jelentős szigorítást hajtanának végre, a jelenleg érvényben lévő 37,5 százalék helyett ugyanis 2030-ra 55 százalékkal kellene csökkentenie a személyautók szén-dioxid-kibocsátását a 2021-es bázishoz képest az iparág szereplőinek. A teherautókkal szemben viszont valamivel megengedőbbek voltak a bürokraták, ezeknél a járműveknél csak 50 százalékos csökkentést várnak el a szén-dioxid-kibocsátás esetében.

A törvény ugyanakkor még nem végleges, azt a tagországoknak is el kell majd fogadniuk.

(Forrás: portfolio.hu)

vissza