http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Autó bioetanollal és napenergia a fenntarthatóság szolgálatában – bemutatjuk a modelleket, 1. rész

2014. június 12. | csütörtök

A Modellpályázat nyertes modellje, melyet a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola Épületgépész csapata készített, széles körűen mutatja be azokat az eszközöket és lehetőségeket, melyekkel egy korábban épült házat az energiahatékonyságot figyelembe véve lehet felújítani.

A zsűri döntése értelmében a Modellpályázat versenyzői közül az Épületgépész csapat tagjai vehették át a győztesnek járó, 250.000.- Ft értékű tanulmányi kirándulást jelképező látványcsekket a május 30-i díjátadón. A döntés indoka elsősorban az volt, hogy ez a csapat komplex energetikai fejlesztésre nyújtott követhető példát, valamint minden felmerült korszerűsítési területre felújítási, fejlesztési lehetőséget kerestek és találtak. A készítő csapat a környezettudatosságra és az átfogó erőforrás-racionalizálásra koncentrált, ezt mutatják a modellen szerepeltetett, alternatív meghajtással működő közlekedési eszközök is.

A modell felszereltsége

AZ 1970-es években épült ház energiahatékony átalakítását bemutató szemléltetőeszköz M=1:20 arányban készült, 750mm x 750mm-es alapterületen, és bemutatásra kerül rajta:

  • a falszerkezet hőszigetelése (metszet)
  • háromrétegű üvegezés hővisszaverő fóliával
  • kisméretű napkollektor a használati meleg víz előállításához (infralámpa segítségével)
  • napelem a LED-világítás villamosenergia-igényének kielégítésére
  • hővisszanyerő ventilátor
  • esővíz tároló ciszterna és szürkevíz tartály
  • automata öntözés
  • szelektív hulladékgyűjtő
  • mozgásérzékelővel őrzött kerékpártároló
  • bioetanollal működő autó, elektromos moped (a szemléletmód bemutatásra szolgálnak, nem működnek)

A modell működése

Noha természeténél fogva a falszigetelés bemutatása csak statikus, a modellen jól látszik, hogy az energiahatékonyság érdekében milyen rétegezést érdemes választani egy ház felújításakor. Téglaház esetén a nikecell használata jelentősen segítheti a hőszigetelést.


A működő eszközök közül a tetőn elhelyezett napelem biztosítja a LED-világítás áramellátását. A szintén a tetőn elhelyezett napkollektor segíti a használati meleg víz előállítását, melynek hőmérsékletét a falra szerelt hőmérő is mutatja.

A ház udvarán több olyan megoldás is szerepel, mely a környezettudatos szemléletmódot képviseli. Ilyen például a csapadékvíz-gyűjtő tartály is, melynek esetében napelemmel hajtott szivattyú továbbítja az öntözővizet a kertbe.

Az Épületgépész csapat modellje tehát számításokkal megalapozott komplex, a fenntarthatóságot középpontjába helyező energetikai felújítást mutat be, szemléltetve azokat a megoldásokat, melyek a Gazdaság Házán is beépítésre, felhasználásra kerülnek, és amelyeket egy-egy ház felújításakor bárkinek érdemes megfontolni.Szintén a kertben kapott helyet a szelektív hulladékgyűjtő sziget, a komposztáló keret, valamint az alternatív közlekedési lehetőséget bemutató moped és autó is. Míg előbbi esetében a fedett beálló tetején elhelyezett napelem segítségével termelt elektromos áram, addig utóbbinál bioetanol helyettesítheti a megszokott üzemanyagot.

 

vissza