http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Fenntartható liliputi fürdőszoba a VM Teamtől – bemutatjuk a modelleket, 4. rész

2014. július 10. | csütörtök

Apró, ám annál jobban működő zuhanyzó és csap mutatja be a napenergiával történő vízmelegítést a VM Team Modellpályázatra készített modelljén. Noha működő vízcsap a Megújuló csapat modelljén is volt, az Urbán Zoltán tanár által vezetett csapat kifejezetten ezt a megoldást szemlélteti pályaművével.

A többi csapattól kicsit eltérő modellt készített a VM Team csapata, amely egy nyaralót választott kiindulásként, valamint egy konkrét energiahatékony megoldást mutat be pályaművével. Ez a napenergiával történő vízmelegítés, melynek megvalósításához tartálykollektor alkalmazása mellett döntöttek.


A pályázó csapat már az első forduló keretében leadott írásos pályaműben is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ismertesse a tartálykollektor előnyeit, hátrányait és használhatóságát, bemutatva az eszköz felépítését is.

A modell felszereltsége

A VM Team a modell céljának megfelelően az alábbi eszközökkel látta el a pályamunkát:

  • 1 db tartálykollektor, a tetőn elhelyezve.
  • 1 db napelem.
  • A hideg víz vezetéke.
  • A meleg víz vezetéke.
  • Szivattyú.
  • Víztartály.
  • Zuhanykabin.
  • Vízcsap.

A modell működése

Az építők a modell hátoldalán helyezték el a kihúzható víztartályt, mely a vízellátásért felel – és amelyet szükség esetén újra lehet tölteni. A tartályban lévő vizet a napelemmel működtetett szivattyú segít mozgatni, amely egy kapcsolóval indítható el.  A szivattyú két helyre továbbítja a felmelegített vizet; egyik leágazása a zuhany, míg a másik a mosdó.

A vízmelegítésért felelős tartálykollektort a VM Team a tetőn helyezte el. Fontos, hogy ilyen eszköz használata esetén a tájolás megfelelő legyen – az optimális hatékonyság érdekében. A tartályt bordákkal merevített fa vázszerkezet veszi körül, melyet az építők a hatékonyabb melegítés érdekében fényvisszaverő réteggel vontak be. Ezeken kívül a vázszerkezet és a tükörfólia közé egy szigetelő réteg került, valamint a légtér lezárásáért egy plexilap felel.

A tartályt flexibilis csövek kötik a hálózathoz, ami lehetővé teszi a tartály megfelelő szögbe állítását. A szivattyú elindítása után a víz átfolyik a kollektoron – az átfolyó vízmennyiség egy potméter segítségével szabadon állítható.

vissza