http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

A projekt története

A XXI. század legfontosabb problémáiként és feladataiként tartjuk számon nemcsak a környezetterhelés káros hatásait és azok megoldását, de ehhez kapcsolódóan a környezettudatos élet és gondolkodás kialakítását és megerősítését is. Ahhoz, hogy a környezetterhelést helyi szinten csökkenteni lehessen, elengedhetetlen a lakosság és a lakókörnyezeti felelősök támogató magatartása, valamint az ökotudatos gondolkodásmód kialakítása.

Az esetleges pazarlások megszüntetése, a lokális újrahasznosítás szemléletének kialakítása szintén elengedhetetlen. Különös kihívást jelent az energia- és klímatudatosság szemléletének meghonosítása, továbbá a megújuló energiaforrások nagyobb arányú használatának ösztönzése.

Fejér vármegyében lokális szinten is jelen vannak azok a szakemberek, akik az energiakorszerűsítés területén mind a műszaki-technikai kompetenciának, mind pedig a hétköznapi rutinoknak birtokában vannak, továbbá közvetlen kapcsolódási pontok vannak a vármegyei szakképzéshez is (pl. energia park).

A Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara maga is elkötelezett a fenntartható környezet iránt, melynek érdekében szakmai konferenciákat és tájékoztató-információs napokat szervez. Ahhoz azonban, hogy hatékonyabban tehessünk az energiahatékonyság elterjedése érdekében, átfogó és hosszú távon is fenntartható projekt szükségeltetik.

Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetési tervezési időszakára vonatkozó Új Magyarország Fejlesztési Terv átfogó céljának, valamint hat tematikus és területi prioritásának végrehajtását szolgáló operatív programok egyike volt.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv eredményes megvalósítása elképzelhetetlen a környezetvédelem fejlesztése, míg a Környezet és Energia Operatív Program alapvető célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése.

A Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara „Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében” című, KEOP-6.2.0/B/11-2011-0022 azonosítószámú pályázaton 150 917 080 forint uniós és állami forrást nyert. A támogatás 95 százalék intenzitású. A projekt célcsoportjait szükségfeltárás és előzetes kutatás tapasztalatai alapján szegmentáltuk, így négy célcsoportot határoztunk meg:

  • Székesfehérvári, dunaújvárosi és móri társasházakban élő felnőtt lakosok és közös képviselőik, elsősorban ott, ahol még nem történt energetikai korszerűsítés
  • Fejér vármegyei vállalati-, társadalmi szervezeti- és intézményi döntéshozók
  • Pályaválasztás előtt álló fiatalok
  • Fejér vármegye szakképzésében résztvevő tanulói és oktatói

A Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében című projekt 2015. február 15-ig tartott, addig az időpontig a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Gazdaság Háza is megújult, valamint számos, az energiatudatosság témájával kapcsolatos rendezvény, oktatás, verseny és pályázat indult.