http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Takarékossági verseny

Pályázati felhívás

Takarékossági versenyt hirdetett a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Fejér vármegyei középfokú oktatási intézmények részére. A legkreatívabb, legtakarékosabb intézmény negyedmillió forint értékű sportszercsomagot nyert.


A verseny célja, hogy felhívja a tanárok, diákok figyelmét a fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlati tettek fontosságára, példát és pozitív gyakorlatot mutatva az ilyen irányú törekvésekre.

A verseny lényege: A résztvevőknek az 1 hónapos pályázati időszak első felében (első két hét, normál időszak) saját áram- és/vagy vízfogyasztásukat kell mérni, valamint megfigyelni az intézmény hulladék felhasználását.
A verseny második felében (második két hét, takarékossági időszak) mérséklésre kell törekednie az áram és/vagy a vízfogyasztás során, továbbá a hulladékgyűjtésben-kezelésben és hasznosításban is fontos a takarékosságot, fenntarthatóságot tanúsító magatartás igazolása.

Kik pályázhattak:

Fejér vármegyei középfokú oktatási intézmények.

Nevezési határidő:

2014. szeptember 7. vasárnap, 16.00 óra

Nevezés módja:

 • e-mailben: gazdasaghaza@fmkik.hu
 • személyesen vagy postai úton: Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – Gazdaság Háza, 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.

Nevezéshez benyújtandó dokumentumok:

 • kitöltött nevezési lap (amelyen szerepeltetni kell a nevezés időpontjában aktuális víz és/vagy villany (áram) óraállásokat)
 • fotódokumentáció a mérőóra állásokról (víz, áram)

A takarékossági verseny indítása: 2014. szeptember 8. hétfő

MÉRÉSI IDŐSZAKOK:

„Normál időszak”
2014. szeptember 8-21: áram- és/vagy vízfogyasztást mérő órák mérési időszaka, a fogyasztás regisztrálása, hulladékkezelési, hulladék felhasználási szokások rögzítése. A mérési időszak indulásakor, azaz 2014. szeptember 8-án, a pályázóknak rögzíteniük kell az induló óraállásokat.
A „normál időszak” záró óraállását, 2014. szeptember 21-én kell leolvasni és dokumentálni. Ez az óraállás jelenti egyben a második, ún. „takarékossági időszak” induló óraállását is.
A „normál időszak” fogyasztási mennyiségéhez képest kell takarékoskodni az elkövetkezendő 2 hétben (takarékossági időszak).
Az óraállásokat, adatokat a projekt honlapjáról letölthető „Takarékossági pályázati sablon” dokumentumban kell rögzíteni (mellékletként fotódokumentáció is szükséges).
„Normál időszak”, mérés két alkalommal:
 • 2014. szeptember 8. induló óraállások
 • 2014. szeptember 21. záró óraállások


„Takarékossági időszak”

2014. szeptember 22 – október 6-ig:
Ezen időszak első óraállása megegyezik a „Normál időszak” záró óraállásával. Lényege, hogy az első két hetes mérési időszakban rögzített fogyasztásokat a résztvevő intézmény csökkentse. Cél a felhasznált energia, víz mértékének csökkentése, valamint a hulladékkezelésben bekövetkezett pozitív változások megvalósítása. Például:
 • hulladékfeldolgozás a rajz-, és technikai jellegű órákon
 • világítótestek lekapcsolása az indokolatlan helyzetekben
 • esővíz összegyűjtése és az iskola növényeinek esővízzel való locsolása
 • A „takarékossági időszak” záró óraállását, 2014. október 6-án, vasárnap kell leolvasni és dokumentálni.
„Takarékossági időszak”, mérés két alkalommal:
 • 2014. szeptember 22.; a 2014. szeptember 21-i záró óraállással megegyezik
 • 2014. október 6.; záró óraállások


Pályamunkák összeállítása:

2014. október 6 – október 22. között: a pályázó intézmények, a részadatok, óraállások, fényképek és a végrehajtott intézkedések alapján elkészítik a végleges pályamunkát. A pályamunkának a Takarékossági sablonban rögzített adatokat, fotódokumentációt, valamint egy írásos beszámolót (a pályázat során tett takarékossági intézkedésekről, módszerekről, illetve egy rövid leírás a tapasztalatokról, hogy a bevezetett energia-takarékossági intézkedések nyomán milyen következtetéseket vont le az intézmény) kell tartalmaznia.
Pályázatok beadási, illetve beküldési határideje: 2014. október 22. szerda 16.00 óra

Értékelés:

A pályamunkákat független szakmai zsűri értékeli az önmagához képest legtöbbet és/vagy legkreatívabban takarékoskodó és a hulladékkal példaértékűen gazdálkodó intézmény kiválasztásával. Minden intézmény takarékoskodási teljesítménye kizárólag az intézmény korábbi fogyasztásához arányosítva kerül elbírálásra.

Díjazás:

A nyertes intézmény 250.000 forint értékű sportszercsomagot kapott ajándékba.

A pályázati kiírás, valamint a jelentkezési lap letölthető a letölthető dokumentumok menüpontból.

További információ:

e-mail: gazdasaghaza@fmkik.hu
Telefon: +36-30/288-1768