http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Energiaár kihívások

2022. június 15. | szerda

Energiaár kihívások, mit tegyünk a magas energiaárak ellen – Dr. Tóth Tamás energetikai specialista. A cikk elolvasható a legújabb Gazdasági Kalauz 1. oldalán is, az alábbi LINKEN.

Az elmúlt egy évben megtapasztalhattuk mit jelent vállalkozásaink számára a magas energiaár környezet és gyakran irigykedve emlegetjük azon ismerőseinket, akik az elmúlt években, amikor az energiaárak még alacsonyak voltak, vállalkozásaiknál napelemet telepítettek, épületszigetelést vagy más energetikai korszerűsítését végeztek. Meddig tart az energiapiaci válság, milyenek lesznek az árak, érdemes-e még energetikai korszerűsítésben gondolkodni vagy próbáljunk bízni a válság mielőbbi végében és ne tegyünk semmit?

Az energiapiacokon a problémák nem az orosz-ukrán háborúval kezdődtek, hanem már tavaly, amikor a Covid járványból való gazdasági kilábalás gyors energiaigény növekedést okozott, mind a gáz, mind az áram piacán, melyre az kínálati oldal nem volt felkészülve. Az orosz-ukrán válság, illetve az Unió által bevezetett és lebegtetett energetikai szankciók, valamint az orosz gázról történő teljes leválás terve (REPowerEU) viszont teljes felfordulást eredményezett a piacokon. Az orosz fosszilis energiahordozók kiváltása, főleg a földgázé, ugyanis az eredetinél csak drágább forrásból pl. amerikai cseppfolyós gázból (LNG) történhet, de ami nagyobb probléma, hogy rövid távon nincs olyan megoldás, amivel a teljes felhasználás pótolható lenne. Ez pedig már nemcsak gazdasági, hanem súlyos ellátásbiztonsági kérdés.  Az energiaárak hektikus mozgása bár kezd lecsillapodni, ugyanakkor piac egyre jobban elhúzódó konfliktusra és energiapiaci hatásokra számít, ami hosszabb távon a magas árkörnyezet fennmaradását feltételezi. A földgáz ára már inkább az LNG források költségeihez igazodik, míg a villamos energia árakat meghatározó fundamentális tényezők árai (földgáz, kőolaj, szén, CO2 kvóta) is növekednek.

Az energiaválság közepén célszerű miden olyan lépest megfontolni, mely saját ellátásbiztonságunkat erősíti. Ezek közül legfontosabb az energiafelhasználás csökkentése és a megújuló energiaforrások pl. napelemek telephelyi használata önfogyasztás céljából. Ilyen árkörnyezetben olyan, korábban drágának kikiáltott megoldások is újra számolásra érdemesek, mint a hőszivattyú, vagy épületszigetelés. Napelemmel rendelkező vállalkozások részére érdemes megfontolni a villamosenergia tároló létesítését, mivel az nemcsak az ellátásbizonságunkat növeli, hanem segíthet fogyasztási profilunkat optimalizálni, aminek haszna várhatóan az olcsóbb energiaszámlában fog visszaköszönni. Nagyobb beruházási igény nélkül is van módunk csökkenteni energiafogyasztásunkat például dolgozói energiatudatossági kampányokkal, tegyük az energiatudatosságot vállalati kultúránk részévé, meg fogunk lepődni, hogy egy-egy ajtóra kifüggesztett energiatakarékossági plakáttal is érezhető fogyasztáscsökkenés érhető el. Érdemes az éves kereskedőváltást is komolyan venni, ajánlatokat kérni és azokat összehasonlítani, ilyen kalkulátor érhető el például a MEKH honlapján.

Végül mindenkinek csak javasolni tudom, aki energetikai beruházásban gondolkodik, hogy vegye igénybe energetikai szakértő segítségét, mivel a helyi igények és adottságoknak megfelelően fognak olyan komplex energetikai javaslatokat tenni, mellyel hosszú távon is elégedettek leszünk. De nemcsak ebben segítenek, hanem a finanszírozási lehetőségek felkutatásában is, mint például a beruházási támogatások, vagy az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben (EKR) történő elszámolás, de akár a kereskedőváltás során is értékes tanácsokat adnak.

 

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

vissza