http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Osztatlan sikert arattak a modellek

2014. június 04. | szerda

Több százan vettek részt a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) által szervezett Építőipari Kiállításon, május 31-én, szombaton. A rendezvényen bemutatkozott a Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért mintaprojekt is, melynek sátrában az energiabicikli, valamint a Modellpályázat keretében épített modellek voltak a legnépszerűbbek.

Osztatlan sikert arattak a modellek és a Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért mintaprojekt más programjai a május 31-én a Gazdaság Háza parkolójában tartott Építőipari Kiállításon. A borult, de szerencsére esőmentes szombaton több százan voltak kíváncsiak a kiállítókra és a szervezett programokra, míg az értékes nyereményeket biztosító kvízt több mint 350 fő töltötte ki, gyerekek és felnőttek egyaránt.

A projektsátorban az érdeklődők kipróbálhatták, mennyi erőfeszítés szükséges egy tv működtetéséhez, valamint a sátor előtt ismerkedhettek az öt elkészült és pénteken átadott modellel. Mindkét programelem rendkívül népszerűnek bizonyult, és ugyan más-más módszerrel, de sikeresen mutatta be, milyen fontos az energia- és környezettudatos szemléletmód. A kerékpár kipróbálói néhány perc alatt felmelegedhettek a kissé hűvös időben, és többször is elhangzott, hogy ha otthon is így lehetne tv-t nézni, bizony többször is meggondolnák, melyik műsorokat választanák.

 

Az átalakított szobakerékpárok mellett a sátor elé kihelyezett, a borult időben, szórt fényben is működő modellek iránt is folyamatosan érdeklődtek a kiállítás résztvevői, akik kérdéseikre is válaszokat kaphattak. Míg a gyermekeket elsősorban a látványos napelemek, szélkerekek és kapcsolók lelkesítették, addig a felnőttek sok esetben a megvalósíthatósággal kapcsolatosan érdeklődtek. Több alkalommal is előkerült, vajon mi a különbség a napelem és a napkollektor között, mennyibe kerülne megújuló energiaforrások telepítése, vagy, hogy mennyi idő alatt térülne ez meg. Mindezen kérdésekre a Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért mintaprojekt a jövőben is igyekszik választ adni. A júniusban már zajló, „90 perc a jövőnkért” programsorozat alkalmain több között ezekről is szó fog esni, így azok, akikben ezek a kérdések szintén felmerültek, érdemes lehet részt venni a gyakorlati megoldásokat szem előtt tartó foglalkozásokon.

​A kiállításon bemutatkozott több Fejér megyei cég is, míg a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány is érzékenyítő, a hátrányos helyzetűek mindennapjait bemutató játékokkal színesítette a programot. A nap végén a több mint 350 kitöltött kérdőív helyes megfejtői között értékes nyeremények (pl. női és férfi kerékpár, hőkamerás vizsgálat, valamint három minitablet) találtak gazdára. A nyertesek névsora megtalálható a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján.

 

vissza