http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Hogyan használjunk napelemet? – bemutatjuk a modelleket, 2. rész

2014. június 25. | szerda

A napelem segítségével történő világítás megoldását mutatja be a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola Lumenek nevű csapata, melynek modellje egy ház metszetének segítségével segít megérteni a napenergia villamos árammá alakításának folyamatát. A pályázatra készített modelleket bemutató sorozatban az Épületgépészek után a Lumenek következnek.

A Németh István tanár iránymutatásával, vezetésével készített energiahatékonysági modell célja annak bemutatása, hogy egy épület világítása miképpen oldható meg alternatív, megújuló energiák, a jelen esetben napenergia használatával.

A csapat már az első fordulóban beadott pályaművében is kitért arra, mennyi energiát lehet nyerni különböző típusú napelemek használatával. Így kiderült, hogy a szilíciumból készült napelemek lehetnek amorf, monokristályos vagy polikristályos kivitelben. Ezek közül leghatékonyabb a monokristályos, melynek hatásfoka kb. 13-16 százalék.

A modell felszereltsége

A modellen a ház látványt szolgáló berendezésén túl elsősorban a világítás megoldásához kapcsolódó eszközök szerepelnek:
  • Monokristályos napelem – 3V-os.
  • Akkumulátor, melynek tárolóképessége a modul teljesítményének kétszerese
  • Töltésszabályozó (a túltöltés ellen)
  • Világítótest
  • Kapcsoló

A modellen nem szerepel, azonban a valóságban történő használat esetén a töltésszabályozó után szükséges egy inverter, mely hálózati feszültséggé (230V) alakítja a megtermelt áramot.

A modell működése

A ház világításának energiaforrása a tetőre szerelt napelem, mely a padlástérben elhelyezett akkumulátor töltését látja el. Ez az akkumulátortelep egy elektronikai egységen keresztül biztosítja a világításhoz szükséges villamos áramot.

A házban 4 LED-et helyezett el a csapat, melyek közül 2-2 kapcsolható együtt. Ezzel a megoldással érték el, hogy az egyik izzópár állandó fényerősséggel világít, míg a másik pár fényerőssége igény szerint szabályozható. Az ezt segítő potméter a ház belsejében lett elhelyezve.

vissza