http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

A bejövő vízmennyiséget legalább kétszer kell használni

2014. július 14. | hétfő

Naponta 150 liter. Ennyit vizet használ el átlagosan egy magyar ember mindennapi életében. Naponta 40 liter. A 150 liternek az a része, amelyet teljesen értelmetlenül pazarolunk el. Sokak számára teljesen ismeretlen, ám legalább ennyire hasznos eszköz a pazarlás csökkentésére az eső- és szürkevíztartály.

Ivóvizet használunk a kocsimosáshoz, a locsoláshoz, a WC öblítéséhez. Ezzel havonta több száz liter olyan víz kerül a csatornába, amelyet – egészségügyi fertőzés veszélye nélkül – újra fel lehetne használni. A szürkevíz gyűjtésével nemcsak több ezer forintot lehet spórolni, de jelentősen csökkenthető az ivóvízfogyasztás és a környezetterhelés is.

A házi szennyvízben megkülönböztethető a WC öblítése során keletkezett fekete vagy barna víz, melyet mindenképpen a csatornázási műveknek kell megtisztítania. A napi vízhasználat során azonban a feketevíz mellett szürkevíz is keletkezik, mely a mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet jelenti (fenntartható.hu). Szürkevíznek minősül az esővíz is, melyet a háztartásban használthoz hasonlóan össze lehet gyűjteni, majd különböző célokra felhasználni.

De hogyan gyűjtsem?

Ahhoz, hogy a szürkevíz nagyobb mennyiségben legyen gyűjthető, szürkevíztartályra van szükség – olyasmire, mint amilyet a Gazdaság Háza is kap. Ahhoz azonban, hogy a szürke- és esővíz is gyűjthető legyen, szükség van két darab, 5-5 m3 űrtartalmú tartályra. Ez utóbbi költségeket ró a háztartásra, ezért mutatunk néhány tippet, hogyan lehet szürkevíztartály nélkül is hasznosítani a már használt vizet.

  • A konyhában: a mosogatóba egy nagyobb – néhány literes tálat – helyezve összegyűjtheti a pl. gyümölcsök, zöldségek mosására használt vizet. Ezt fel lehet használni locsolásra, WC öblítésére, de akár felmosásra is.
  • A fürdőben: a konyhához hasonlóan a mosdóba helyezett néhány literes edényben könnyedén összegyűjthető a kézmosáshoz használt víz, melyet leginkább a WC-k öblítésére érdemes használni.
  • Az udvaron: Érdemes tudni, hogy az ingatlanra lehulló és az ingatlanon maradó csapadékvíz az ingatlan tulajdonosának a tulajdonában van. A csapadékvíz gyűjtésének leginkább kézenfekvő forrása az épület teteje, melyet az ereszcsatornával lehet megoldani. Fontos, hogy lehetőség szerint az esővizet az ereszcsatornában elhelyezett szűrőrendszerrel kell tisztítani.

Ha azonban ez nem megoldható, csekély anyagi ráfordítással megoldható, hogy az esővíz legalábbis a kertben maradhasson, pl. az udvar növényeinek locsolására. Erre alkalmas lehet akár egy fém tartály, hordó is.

Egészségügyi vonatkozások

Érdemes tudni, hogy az összegyűjtött szürkevíz tartalmaz olyan anyagokat, melyek miatt „romlandó”, így 48 óránál tovább még tisztítás, fertőtlenítés esetén sem szabad tárolni!

Mind a szürke-, mind pedig az esővíz tisztítására találhatók különböző rendszerek, megoldások, azonban ha ezek megvalósítására, kiépítésére nincs lehetőség, akkor is érdemes betartani az alábbiakat:
  • Az otthon, a konyhában, illetve fürdőben összegyűjtött szürkevizet néhány órán belül használjuk fel!
  • Ha az esővíztartály megtelt, szorosan fedjük le. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy pl. madártoll vagy más eredetű anyagok kerüljenek bele, sőt azt is, hogy a hordó szúnyoglárvák keltetője legyen.
vissza