http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Fűtés talajhőkollektorral – bemutatjuk a modelleket, 5. rész

2014. július 16. | szerda

Talajhőkollektor eddig egyik bemutatott modellen sem szerepelt, ám a Megújuló II. csapata – a napelem és a napkollektor mellett – a földhőszivattyú alkalmazását is bemutatja. A csapat mun​kája abban is eltér a többiekétől, hogy ezúttal egy családi ház építése esetén alkalmazandó, már a 2020-as építési előírásoknak is megfelelő energetikai megoldásokra koncentrál.

Amellett, hogy a Megújuló II. csapat modelljén megtekinthető a napelem és a napkollektor működése is, alkotásukkal további fontos eszközzel bővül a modellek által bemutatott energiatudatos és fenntartható eszközök száma. A beépített talajhőkollektor a modellre tervezett padlófűtést segíti, ezzel szemléltetve, milyen megoldásokkal megújuló energiaforrásokkal támogatható az otthoni fűtés.

Más pályázókhoz hasonlóan a Knobloch Ferenc által vezetett csapat is figyelmet fordított arra első fordulós, írásos tervében, hogy az általa alkalmazott fenntartható eszközök felhasználását megmagyarázza. A különböző típusú hőszivattyúk közül a csapat a horizontálisan kiépített talajszondás rendszert választotta, mely laza, könnyen ásható talajszerkezet esetében jól használható.

A modell felszereltsége

  • A Megújuló II. csapat modelljének felszereltsége:
  • Síkkollektor – a tetőn elhelyezve.
  • Szigetüzemű napelem (amorf és polikristályos).
  • Horizontális szondás talajhőkollektor.
  • Szivattyú.
  • Víztartály.
  • Szélkerék.
  • Vízcsap.
  • "Gépház."
  • Kül- és beltéri, mozgásérzékelős világítás.

A modell működése

A modellen elhelyezett napkollektor segíti a használati meleg víz előállítását, melyet a beszerelt (napelem által működtetett) szivattyú mozgat meg. Ennek köszönhetően – megfelelő mennyiségű napfény esetén – az alábbi képen látható csövekben láthatóan elindul a víz keringése, majd pedig a házon található csapból elkezd folyni a víz.

A talajhőkollektort a csapat szintén látványosan szemlélteti a modellen, a néhány méteres mélységben elhelyezett talajhőszonda vízszintes építésű – a pályaművön a kollektor nyomvonala látszik. A működés illusztrálására a talajhőkollektor felmelegszik, bemutatva, hogy a valóságban a föld alatt elhelyezett szondák hogyan működnek. Talajszondás hőszivattyú esetében nemcsak vízszintesen, de függőlegesen is elhelyezhetők a szondák – amennyiben a talajszerkezet mélyen fúrható, a vertikális megoldást érdemes alkalmazni.

Mindkét, Knobloch Ferenc tanár úr által vezetett csapat ellátta modelljét szélkerékkel, mely a szél erejét kihasználva elektromos áram előállítására alkalmas. Családi házak esetében hatékonyan alkalmazható a „vegyes” rendszer, melynek lényege, hogy a szélkerék és a napelem együttes használatával állítanak elő elektromos áramot.

vissza