http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Zöld hűsölés

2014. július 18. | péntek

Amikor beköszönt a kánikula, légkondicionáló hiányában sokan kénytelenek alternatív megoldásokat keresni a hőérzet csökkentésére. Egy-egy ötlet kifejezetten környezetbarát és gazdaságos is lehet, így itt van néhány közülük, amelyek segítségével nemcsak a meleget lehet könnyebben elviselni, de a környezettudatos életformával is összeegyeztethetők.

Árnyékolás kívül-belül

A nyári kánikula elviselésére a leghatékonyabb eszköz a jól megoldott árnyékolás. A meleg kivédésére a legjobb a külső árnyékolás, hiszen így megakadályozható, hogy a felmelegedett levegő a lakásba bejusson. Sokat segíthet egy külső, fedett terasz, amely meggátolja a napsugarakat, hogy közvetlenül az ablaküveget érjék.
A redőny és a roló is kézenfekvő megoldás tud lenni, de ha egyik sem áll rendelkezésre, használhatóak a különböző lepedők, törülközők, vászonanyagok is, amelyeket érdemes ugyancsak kívülről felakasztani az ablakok elé.

Ha napközben senki nincs otthon, akár az összes ablakot is el lehet sötétíteni. Amennyiben napközben személyek is tartózkodnak a lakásban, ajánlott követni a nap járását, és azt az ablakot beárnyékolni, ahonnan a leginkább süt a nap; így a többi ablakon bejöhet a fény.

Fehér szín

 

Nyáron a fehér szín a legjobb választás. A rolók hatásfokát növelhetjük, ha csillogó fehérre festjük őket. Ugyancsak sokat segíthet, ha a ház oldala és teteje is fehér, így legalább a nyaralót érdemes ezzel a színnel bevonni. Ha lepedőket akasztunk az ablakok elé, ezek is legyenek fehér színűek és természetes anyagúak.

Szellőztetés

Aki bírja, és van rá lehetősége, csinálhat kereszthuzatot is, mert a folyamatos légmozgás némileg javítja a hőérzetet.Szellőztetésre a legjobbak a kora reggeli és az éjszakai órák. Napközben nem érdemes kinyitni az ablakokat, mert a nyíláson friss légáramlat kevésbé, felforrósodott levegő viszont annál inkább fog bejönni. Ha mindenképp ki kell nyitni az ablakokat, egy-egy, a nyílások elé akasztott nedves törülköző vagy lepedő sokat elvesz a hőből. Jó ötlet ilyenkorra időzíteni a teregetést is, hiszen a száradó ruhák is sokat felvesznek a szoba melegéből.
 

Ventillátor

A ventillátor (éppen emiatt) ugyancsak a hőérzet javításában segíthet, mivel a mozgó levegő nem érződik annyira melegnek. Használatakor figyelni kell arra, hogy a levegőt kellő távolságból (minimum 1,5m)  fújja a bent-tartózkodókra.

Víz, jég

A víz és a jég segít átmenetileg elviselni a kánikulát. A megfelelően elhelyezett jég, illetve kilocsolt víz sokat enyhít a hőérzeten. A ventilátor hatásfokát például fokozni lehet, ha egy tálban jégkockákat teszünk a készülék elé, és ne feledkezzünk meg a már említett, ablakok elé helyezett textilekről sem! Sokan esküsznek a kora reggeli és késő esti locsolásra, amikor a ház előtti teret és a kert egy részét alaposan lelocsolják, így frissebb lesz a ház körül levegő. Ez azonban költséges tud lenni, ezért érdemes szürkevízzel megoldani. Hasonló elven működik a lakás rendszeres felmosása is, valamint, ha időről időre szobahőmérsékletű vízzel permetezzük be a lakást és magunkat. Ha a háztartásban van jégakku, az ágy mellé helyezve csökkentheti az éjszakai diszkomfort érzést.

Zöld növények

A zöld növények nemcsak díszei lehetnek a lakásnak, de a kánikulában természetes segítséget tudnak nyújtani a meleg mérséklésében. A helyiségekben érdemes minél többet elhelyezni, mivel segítik a levegő párásítását. Nagyon gazdaságos és költséghatékony megoldás lehet növényekkel befuttatni a ház külső oldalát, mivel a falakat nyáron az átmelegedéstől, télen pedig a kihűléstől védi meg.

+ Plusz tippek

  • A rejtett hőforrásokra is figyelni kell: ki kell húzni a használaton kívüli háztartási gépeket.
  • A sütést-főzést időzítsük estére, amikor már lehet szellőztetni, valamint a hőstresszt is ki lehet pihenni.
  • Az ágynemű rendszeres és alapos szellőztetése segít könnyebben elviselni az éjszakai meleget.

Források:

vissza