http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Műszaki beruházások – Beszélgetés Nagy Istvánnal

2014. augusztus 28. | csütörtök

Túl a nehezén – hamarosan beköltözésre készen áll a Gazdaság Háza

A nyári hónapok folyamán számos fejlesztés valósult meg a Gazdaság Házában, a fenntarthatóság nevében kívül-belül átalakul az épület. Nagy István, az építkezés műszaki menedzsere elmondta, hol tart jelenleg a felújítás.

Mi valósult meg?

A Gazdaság Háza korszerűsítése szempontjából a nyár szorgos munkával telt; elkészült a rámpa, amelyen a szelektív hulladék elszállítása történik majd, illetve kiépült a liftház beton szerkezete, valamint külső hőszigetelése is. Most már tető is került az épületre, mivel a betonszerkezetet csatlakoztatták a tetőszerkezethez. A tető alatt mostanra kiépült az emeleti helységek egy része is: a csatlakozó előterek, valamint az oktató terem, illetve frissen elkészült az oktatótermi installációs tároló, amiben makettek, oktatóanyagok kapnak majd helyet. A tetőtérben egy nagy befogadóképességű előadóterem épült ki, ez alkalmas lesz nagyszámú rendezvények, előadások szervezésére, ugyancsak a tetőtérben a vizesblokkok is a helyükre kerültek.

A tetőre felerült 5 darab napkollektor, amelyek az üzembe helyezést követően a ház éves meleg víz szükségletének mintegy felét fogják biztosítani. Az alsóbb szinteken is folyik a munka: befejezéshez közeleg a földszinti mérőhelység és az első emeleti szellőző gépház kialakítása is.

Mi okozott nehézséget?

A munkálatok során természetesen akadtak nehézségek, például a már leszállított esővíztároló talajba helyezése problémás feladat. Egyrészt nagyon szűk a hely és meg kell találni a megfelelő méretű gépet, amellyel még hatékonyan lehet a földet kitermelni, de elfér még a számos fa között és rombolás nélkül lehet dolgozni. Másrészt a 4 méteres mélység miatt a munkavégzés, a fogadó szint kialakítása, a munkagödör rézsűjének kialakítása sem egyszerű dolog, de a kivitelező mindent megtesz ezen elvárások összehangolása érdekében.

Mi várható a közeljövőben?

Ősszel a korábban említett, átadásra kerülő helységeket végre birtokba lehet venni. Nem áll le azonban az építkezés sem, ugyancsak fontos fejlesztés lesz, az esővíz tároló hamarosan bekövetkező behelyezése, amelynek segítségével a Gazdaság Háza várhatóan évente 283 m3 vizet tud spórolni. Ezután következhet a bicikli tároló kialakítása, majd a hővisszanyerő rendszerrel ellátott szellőző gép bedaruzása is.

Úgy tűnik, a legnehezebb részeken már túl van az építkezés, és ez azért fontos, mert előreláthatólag az ügyfélforgalmat már nem kell szüneteltetni a munkálatok miatt. Bár lesznek még irodák átcsoportosítva, és ez érinti majd az ügyfélfogadást is, a kamara az ügyfelek számára egyre kellemesebb miliőben tudja szolgáltatásait nyújtani.

Mindezt pedig környezetbarát és energiatakarékos módon teszi, ezzel is jó példát mutatva a megyében.

vissza