http://www.gazdasaghaza.hu http://www.fmkik.hu  

Győzött a megújuló energia

2014. augusztus 28. | csütörtök

Az Épületgépész csapat, valamint a Bugát Pál Középiskola vehették át a győztesnek járó díjat a Modellpályázat, valamint a Takarékossági verseny zsűrijének döntése értelmében május 30-án, a pályázatok díjátadóján. A nyertesek negyedmillió forint értékű ajándékkal gazdagodtak.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) által a Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért mintaprojekt keretében meghirdetett pályázatokon több mint ezer középiskolás és hét csapatnyi, műszaki tudományok iránt érdeklődő fiatal vett részt. A Takarékossági versenyen középiskolások próbáltak együttes erővel minél többet spórolni a két hétig tartó időszakban. Ezzel egy időben a Modellpályázaton a Gazdaság Házának felújítása során felhasznált megújuló energiaforrásokat és energiahatékony megoldásokat hívták életre a csapatok méretarányos modelljeiken.

A jövő reménységei

A győztes Épületgépész csapat modellje nemcsak a napelem és napkollektor működését szemlélteti, de egy korábban épült ház szigetelési lehetőségeit is bemutatja. A készítő csapat a környezettudatosságra és az átfogó erőforrás-racionalizálásra koncentrált, ezt mutatják a modellen szerepeltetett, alternatív meghajtással működő közlekedési eszközök is. A ház udvarán több olyan megoldás is szerepel, mely a környezettudatos szemléletmódot képviseli. Ilyen például a csapadékvíz-gyűjtő tartály is, melynek esetében napelemmel hajtott szivattyú továbbítja az öntözővizet a kertbe.

A Lumenek modellje egy ház metszetének segítségével segít megérteni a napenergia villamos árammá alakításának folyamatát. A csapat pályaművében kitért arra, mennyi energiát lehet nyerni különböző típusú napelemek használatával, így kiderült, hogy a leghatékonyabb a monokristályos megoldás, melynek hatásfoka kb. 13-16 százalék. A szórakoztató megoldásoknak köszönhetően a május végi Építők Napján a Megújuló csapat modellje volt az egyik legnépszerűbb. A pályamű bemutatta, milyen szerepe van a szigetelésnek egy épület hőgazdálkodásában, és mennyire fontos a megfelelő szellőztetés – és a hővisszanyerő szellőztető rendszer – kiépítése. Talajhőkollektor egyik bemutatott modellen sem szerepelt, ám a Megújuló II. csapata – a napelem és a napkollektor mellett – a földhőszivattyú alkalmazását is bemutatja. Apró, ám annál jobban működő zuhanyzó és csap mutatja be a napenergiával történő vízmelegítést, melynek megvalósításához tartálykollektor alkalmazása mellett döntöttek a VM Team Modellpályázatra készített modelljén.

Nem csak a villanyt kapcsolták le

A Takarékossági verseny keretében a versenyző iskolák előbb két hétig általános fogyasztásukat mérték, majd ezt követően – a második két hétben – arra törekedtek, hogy ezt a fogyasztást minél nagyobb arányban csökkentsék. A győztes iskola nem csupán a fogyasztását csökkentette, hanem ötletbörzéket is tartott diákjai számára. Ezek keretében előbb feltárták azokat a hiányosságokat, problémákat, melyek akadályozták a gazdaságosságot, majd összegyűjtötték a diákok javaslatait ezek megoldására.

A Modellpályázat versenyzőiről és a pályamunkákról részletes leírás olvasható, valamint filmes beszámolók is készültek.

vissza